သီးႏွံပင္​မ်ား အရြက္​ဝါျခင္​းအ​ေၾကာင္​း

သီးႏွံပင္မ်ား အရြက္၀ါျခင္းအေၾကာင္း
=====================

 အရြက္စိမ္းမ်ားတြင္ ရိွေနေသာ အစိမ္းေရာင္၊ေရာင္ခ်ယ္မွာ ကလိုရိုဖီးလ္ Chlorophyll ျဖစ္သည္။ ထိုအစိမ္းေရာင္ ေရာင္ခ်ည္ရိွမွသာ အပင္မ်ားသည္ ေလထဲမွ ကာဘြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုက္ဓါတ္ေငြ႔ႏွင့္ အျမစ္မွ စုပ္ယူရရိွေသာေရကို ဓါတ္ျပဳၿပီး၊ အေျခခံအစာျဖစ္ေသာ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ဟုေခၚေသာ သၾကား၊ ကစီမ်ားကို ျပဳလုပ္ႏိုင္ျခင္းျဖစ္သည္။အစိမ္းေရာင္ ေရာင္ခ်ယ္ကလိုရိုဖီးလ္မရိွပါက အပင္မ်ားအစာ မခ်က္လုပ္ႏိုင္ေတာ့ပါ။ ထိုအေျခအေနမွာၾကီးထြားျခင္းကိုထိခုိက္ေစၿပီး၊ အဆံုးတြင္ေသဆံုးသည္အထိ ျဖစ္သြားႏုိင္ေပသည္။အရြက္မ်ား အစိမ္းေရာင္ေပ်ာက္ၿပီး၀ါလာရသည့္ အေၾကာင္းရင္း အေတာ္မ်ားမ်ား ရိွေနပါသည္။ထို႔ေၾကာင့္အရြက္မ်ား၀ါလာျခင္းကို နည္းတစ္မ်ိဳးတည္းျဖင့္ မကုစားႏုိင္ပါ။ အနာႏွင့္ေဆး တုိက္ဆုိင္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။
အစိမ္းေရာင္ခ်ယ္ကလိုရိုဖီးလ္၏အဓိကပါ၀င္ေသာအစိမ္းေရာင္ကို မဂၢနီဆီယမ္က အဓိက တာ၀န္  ရိွသည္။ လူတို႔တြင္ ေသြးအားနည္း၍ ျဖဴဖတ္ျဖဴေရာ္ျဖစ္ေသာအခါ အုိင္းရြန္း(ေခၚ) သံဓါတ္ပါေသာ ဖဲရပ္္ဆာလ္ဖိတ္ကဲ့သို႔ေသာ ေဆးတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကို စားသံုးရသည္။လူတို႔၏ ေသြးနီရန္သံဓါတ္ လိုအပ္ျခင္းကို ေဖာ္ျပျခင္းျဖစ္သည္။ ပုဇြန္မ်ားတြင္ကား အခ်ိဳ႔က ေသြးမရိွဟုဆိုၾကသည္။အမွန္မွာ ပုဇြန္ေသြးမွာ မနီဘဲ အျပာေရာင္ ျဖစ္ေနျခင္းသာျဖစ္သည္။ ပုဇြန္ေသြး၏ အျပာေရာင္မွာ ေကာ့ပါး(ေခၚ) ေၾကးဓါတ္ ေၾကာင့္ျဖစ္သည္။ အလားတူပင္ အပင္မ်ား၏ အစိမ္းေရာင္မွာလည္း အပင္မ်ား၏ ေသြးအျဖစ္တင္စား မွတ္ယူႏုိင္သည္။ မဂၢနီဆီယမ္ခ်ိဳ႔တဲ႔၍ ၀ါေသာ အရြက္မ်ားကို မဂၢနီဆီယမ္ဆာလ္ဖိတ္ (ဆားခါး) ပက္ေကၽြးျခင္းျဖင့္ လြယ္ကူစြာကုစားႏုိင္ပါသည္။
 အကယ္၍ ႏုိက္ထရိုဂ်င္ခ်ိဳ႔တဲ့လ်င္လည္း အရြက္မ်ား၀ါႏိုင္ပါသည္။ႏိုက္ထရိုဂ်င္ ခ်ိဳ႕တဲ့ေသာ အရြက္ မ်ားမွာ ၀ါရုံမက အရြက္မ်ားအရြယ္ေသးငယ္ေနမည္ျဖစ္သည္။ ေဖာ့စဖိတ္ႏွင့္ ပိုတက္စီယမ္တို႔မွာလည္း အရြက္မ်ား၏ မူမွန္စြာၾကီးထြားေရးအတြက္ အေရးၾကီးသျဖင့္ ထိုျဒပ္စင္မ်ားခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္း ကလည္း အရြက္၏ အေရာင္အေသြးကို ထိခိုက္ေစႏုိင္ပါသည္။ အိုင္ရြန္(ေခၚ) သံဓါတ္မွာ ကလိုရိုဖီးလ္ အဖြဲ႕အစည္းတြဲတြင္ ပါ၀င္မႈမရိွေသာ္လည္း ကလုိရိုဖီးလ္ ျဖစ္ေပၚေစသည္။ ျဖစ္စဥ္တြင္ အေရးပါေသာ ျဒပ္စင္ တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ေနျပန္သည္။ထို႔ေၾကာင့္သံဓါတ္ခ်ိဳ႔တဲ့ျခင္းသည္လည္း အရြက္မ်ားကို၀ါေစႏုိင္ပါသည္။ ထိုအေျခအေန မ်ိဳးတြင္ ေရေပ်ာ္သံဓါတ္ပါေသာ ဓါတ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကို ပက္ဖ်န္းေပးျခင္းျဖင့္ အရြက္၀ါျခင္းကို ကုစားႏုိင္ပါသည္။
 အျမစ္မ်ားတြင္ ေရ၀ပ္ျခင္း၊ေအာက္ဆီဂ်င္ျပတ္လပ္ျခင္း၊ ဟိုက္ထရိုဂ်င္ဆာလ္ဖိုဒ္ကဲ့သို႔ အဆိပ္ ဓါတ္ေငြ႔မ်ား ဓါတုပစၥည္းမ်ားျဖစ္ေပၚ ျခင္းကလည္း အရြက္မ်ားကို ၀ါေစႏုိင္ပါသည္။ ေရာဂါတစ္မ်ိဳးမ်ိဳး က်ေရာက္ျခင္း ေရာဂါပိုးမႊား မ်ားေၾကာင့္ အစာလမ္းေၾကာင္း၊ေရလမ္းေၾကာင္းတြင္ ပိတ္ဆို႔မႈမ်ား ျဖစ္ေပၚျခင္းကလည္း အရြက္မ်ားကို ၀ါေစႏုိင္သည္။စိုက္ပ်ိဳးသူအေနႏွင့္ မိမိအပင္မ်ား အရြက္၀ါျခင္း၏ အေျခခံအေၾကာင္းကို မွန္ကန္စြာရရိွေအာင္ ေလ့လာၿပီးမွ နည္းမွန္၊လမ္းမွန္ျဖင့္ ကုစားရန္လိုအပ္ပါသည္။ အရြက္၀ါျခင္းအေၾကာင္းမ်ားစြာကို ေဆးတစ္မ်ိဳး သို႔မဟုတ္ ေျမၾသဇာတစ္မ်ိဳးတည္းျဖင့္ အစဥ္ကုစားႏုိင္မည္ မဟုတ္ပါ။

Credit #ဦးဖရက္သိန္းေဖ


Comments

Popular posts from this blog

င႐ုတ္​စိုက္​နည္​း ႏွင္​့ျပဳစုနည္​း

ငါးအမိုင္ႏို အက္စစ္ Fish Amino Acid ( FAA ) ျပဳလုပ္ပံု

စိုက္​ပ်ိဳး​ေရးvideosမ်ား update(27.8.2017)