နိဳ႕ဆမ္းမွိဳ / ေတာ္ဝင္မွိဳ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း - ၁
P.M.K MUSHROOM RESEARCH CENTRE (SINCE - 1975)
Cultivation of Milky / Royal / Summer Mushroom - 1
နိဳ႕ဆမ္းမွိဳ / ေတာ္ဝင္မွိဳ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း - ၁
Calocybe indica P&C
* ေတာ္ဝင္မွိဳဟာ စို္က္ပ်ိဳးမွိဳေတြထဲမွာ မ်ိဳးသစ္မွိဳမ်ိဳးစိတ္ New Species ျဖစ္ပါတယ္။
* အရသာ အထူးေကာင္းမြန္ပါတယ္။
* တာရွည္အထားခံပါတယ္။ အနံ႔အရသာ ပ်က္သြားျခင္းမရိွပါဘူး။
* စိုက္ပ်ိဳးရ အလြန္လြယ္ကူပါတယ္။
* အပူခ်ိန္ျမင့္ႀကိဳက္တဲ့မွဳိ ျဖစ္ပါတယ္။
* အဟာရတန္ဖိုး ျမင့္မားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။
ေတာ္ဝင္မွိဳစိုက္ပ်ိဳးဖို႔ရန္အတြက္ နည္းလမ္း အသြယ္သြယ္ရွိပါတယ္။ အစဥ္ေျပရင္ အားလုံးကို ေဖာ္ျပေပးပါ့မယ္။
နည္းစဥ္ - ၁ အပိုင္း - ၁
နည္းစဥ္ - ၁၊ အပိုင္း - ၁ ကေတာ့ တတ္က်ြမ္းနားလည္ၿပီးျဖစ္တဲ့ Oyster Mushroom
ေငြႏွင္းမွိဳ စိုက္ထုပ္ေတြ ထုတ္လုပ္တဲ့ နည္းစဥ္အတိုင္းပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ တခ်ိဳ႕လည္း အဲ့ဒါ
ကိုွ မထုတ္လုပ္တတ္ေသးေႀကာင္း သိရတာမို႔ စလုံးေရစ အစကေနစ ေဖာ္ျပပါ့မယ္။
(ဒီေနရာမွာ ေျပာခ်င္တာက တခ်ိဳ႕လူငယ္ေတြဟာ လုပ္ခ်င္တာ သိခ်င္တာသာရွိတယ္။
တင္ေပးထားတဲ့ စာကို ေသေသခ်ာခ်ာ မဖတ္တဲ့အျပင္ ေတြးေခၚေမွ်ာ္ျမင္မွဳ႕ အားနည္း တာကို ေတြ႕ေနရတယ္။ ကိုယ္ တိုးတက္ခ်င္ရင္ စာမ်ားမ်ားဖတ္ရမယ္။ ဖတ္ၿပီးရင္ သုံး သပ္တတ္ဖို႔နဲ႔ ေတြးေခၚေမွ်ာ္ျမင္မွဳ႕ရွိဖို႔လည္း လိုအပ္ပါတယ္။)
လိုအပ္တဲ့ ပစၥည္းမ်ား
* 3 - 5 cm စင္းထားတဲ့ မိုးမမိ ေအာက္ေစာ္နံမေနတဲ့ ေကာက္ရိုးသန္႔။
* အေျခခံစာအျဖစ္ ေကာက္ရိုးအျပင္ ဂ်ဳံရိုး၊ ေျမပဲရိုး၊ ေျမပဲခြံ၊ ေျပာင္းဖူးအူတိုင္၊ ႀကံ
ႀကိတ္ဖတ္၊ သစ္ပြလႊစာ၊ ငွက္ေပ်ာပင္စည္ဖတ္/႐ြက္လယ္ေႀကာ၊ လဘက္ေျခာက္
ျပဳတ္ဖတ္၊ ေကာ္ဖီေစ့ခြံ၊ အုန္းခြံ၊ ကြမ္းသီးခြံ၊ ဝါေစ့ခြံ၊ ျမက္ စသျဖင့္ မိမိေဒမွာ အလြယ္
တကူရနိဳင္တဲ့ ဘယ္အပင္ထြက္ ပစၥည္းနဲ႔မဆို စိုက္ပ်ိဳး ျဖစ္ထြန္းနိဳင္ပါတယ္။
* ျဖည့္စြက္စာအေနနဲ႔ကေတာ့ ဆန္ဖြဲ၊ ဂ်ဳံဖြဲ၊ ကုလားပဲဖြဲ၊ ဆီႀကိတ္ဖတ္၊ ဖူးစားေျပာင္း
မွဳန္႔၊ ႏွံစားေျပာင္းမွဳန္႔ စသည္ျဖင့္ မိမိေဒသထြက္ စိုက္ပ်ိဳးသီးႏွံ ေဘးထြက္ပစၥည္းမ်ား။
မွိဳစာျပဳလုပ္ျခင္း
* ေကာက္ရိုးစင္းေတြကို ေရ ၂ - ၃ နာရီႀကာ စိမ္ပါ။ ၿပီးရင္ မိနစ္ ၃၀ ႀကာ ေရစစ္ပါ။
* ညီညာတဲ့ သံမံသလင္း ဒါမွမဟုတ္ မိုးကာဖ်င္အခင္းေပၚကို ျဖန္႔ခင္းပါ။
* မိမိေဒသထြက္ ေစ်းသက္သာၿပီး လတ္ဆတ္တဲ့ စိုက္ပ်ိဳးသီးႏွံအေလအလြင့္/ေဘး
ထြက္ပစၥည္း တစ္မ်ိဳး/ႏွစ္မ်ိဳး/သုံးမ်ိဳးကို ျဖဴးၿပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။
* ျဖည့္စြက္စာဟာ အေျခခံစာရဲ႕ ၂၀ မွ ၂၅% (အေလးခ်ိန္အခ်ိဳး) ရွိရပါမယ္။
* သမေအာင္ ေမႊေပးၿပီးရင္ ဇကာခ် အရည္ေဖ်ာ္ထားတဲ့ မေဖာက္ထုံး CaCo3
Calcium-carbonate 1% ကို ညီညီညာညာျဖန္းေပးၿပီး သမေအာင္ ထပ္ေမႊေပးပါ။
* မွိဳစာကို လက္နဲ႔ဆုပ္ကိုင္ ညႇစ္ႀကည့္ပါ။ လက္ႀကားထဲက ေရမထြက္လာတဲ့အျပင္
လက္ျဖန္႔လိုက္ပါက မွိဳစာေတြ ဖြာက်လာပါက ေရနည္းေနေႀကာင္း သတိျပဳပါ။ ေရ
ထပ္ျဖန္းၿပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။
* လက္နဲ႔ဆုပ္ကိုင္ႀကည့္တဲ့အခါ လက္ႀကားထဲကေန ေရမ်ားစီးထြက္လာပါက ေရပို
ေနၿပီ ျဖစ္တဲ့အတြက္ သစ္ပြလႊစာ ဒါမွမဟုတ္ ေကာက္ရိုးစင္းအေျခာက္ နည္းနည္းစီ
ထပ္ထည့္ၿပီး သမေအာင္ ထပ္ေမႊေးပါ။
Cultivation of Milky / Royal / Summer Mushroom - 2
နိဳ႕ဆမ္းမွိဳ / ေတာ္ဝင္မွိဳ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း - ၂
မွိဳစိုက္ထုပ္ ျပဳလုပ္ျခင္း
* မွိဳစာေတြကို ၇×၁၁၊ ဒါမွမဟုတ္ ၈×၁၂ ဆိုက္ ပလတ္စတစ္အထူ အိတ္ေတြထဲကို
ထည့္ၿပီး အဝိုင္းပုံရေအာင္ ဖင္ေခါက္ပါ။ မိမိကိုယ္တိုင္ စိုက္ပ်ိဳးရန္ျဖစ္မယ္ဆိုရင္
ေတာ့ ဖင္ေခါက္စရာမလိုပါဘူး။
* ပလတ္စတစ္အိတ္ေတြထဲက မွိဳစာေတြ သိပ္သည္းသြားေအာင္ နည္းနည္းခ်င္းစီထည့္
ျပီး ဖိသိပ္ရပါမယ္။
* ပြလြန္းျခင္း သိပ္သည္းလြန္းျခင္း မျဖစ္ေအာင္ ဂရုစိုက္ပါ။
* ပုံစံအေနေတာ္ရပါက မ်ိဳးထည့္ေခါင္း စြပ္ပါ။
* သန္႔စင္ေသာ ဂြမ္းျဖင့္ ဆို႔ပိတ္ေပးပါ။ ဖြဖြေလးမဆို႔ရ၊ တင္းက်ပ္လြန္းစြာလည္း မဆို႔ရ။
* ကြမ္းယာအိတ္ အေသး ဒါမွမဟုတ္ ပလတ္စတစ္စေလးနဲ႔ အုပ္ၿပီး သားေရကြင္းအပါးနဲ႔
စည္းပတ္ေပးပါ။ သားေရကြင္းကို တင္းက်ပ္ေနေအာင္ မပတ္ရ။
* ဒီလိုနဲ႔ ပိုးသန္႔ဖို႔ အသင့္အေနအထား မွိဳစာထုပ္ေတြကို လိုသေလာက္ ျပဳလုပ္ထားပါ။
ပိုးသန္႔ျခင္း
* မွိဳစာထုပ္ေတြကို ေရေႏြးေငြ႕ အပူေပးၿပီး အတြင္းမွာရွိတဲ့ အနဳဇီဝပိုးမႊားေတြနဲ႔ မွိဳရိုင္း
မ်ိဳးေ့စ့မွဳန္ေတြ ပ်က္ဆီးသြားေစဖို႔ ေဆာင္႐ြက္တာကို ပိုးသန္႔တယ္လို႔ ေခၚပါတယ္။
* ေပပါအတြင္း သစ္သား ဒါမွမဟုတ္ သံဇကာခုံေလး ထည့္ပါ။ ခုံရဲ႕အျမင့္က 12 - 15
cm ရွိရပါမယ္။
* ခုံရဲ႕ ေအာက္မွာ ေရထည့္ပါ။ ေရေႏြးေငြ႕နဲ႔ အပူေပး ပိုးသန္႔ဖု႔ိ ျဖစ္ပါတယ္။
* ေပပါအတြင္းဖက္က ေရဆြတ္ထားတဲ့ "ဝါးယိုင္ပတ္" ကို ဝန္းပတ္ထားေပးပါ။ ပူေန
တဲ့ ေပပါသံျပားနဲ႔ထိရင္ မွိဳထုပ္ေတြ ပ်က္ဆီးမသြားေစရန္ ျဖစ္ပါတယ္။
* မွိဳစာထုပ္ေတြကို တစ္ထုပ္ေပၚတစ္ထုပ္ ဆင့္ဆင့္တင္သြားပါ။
* အထုပ္ေတြထည့္ၿပီးရင္ အံကိုက္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အဖုံးနဲ ဖုံးပါ။ ဒါမွမဟုတ္ ပလတ္စတစ္
မိုးကာစ အထူနဲ႔အုပ္ၿပီး ႀကိဳးခိုင္ခိုင္ ခ်ည္ေႏွာင္ေပးပါ။
* မွိဳစာထုပ္ေတြကို ၂ - ၃နာရီႀကာ ေရေႏြးေငြ႕ အပူေပး ပိုးသန္႔ပါ။ အခ်ိန္ျပည့္ရင္ က်န္
မီးခဲနဲ႔ တစ္ညတာ ႏွပ္ထားေပးပါ။
* ေပပါေပါင္းအိုး ေအးသြားပါက မွိဳစာထုပ္ေတြကို မ်ိဳးထည့္ခန္းအတြင္း ထည့္သြင္း အ
ေအးခံထားပါ။
Cultivation of Milky / Royal / Summer Mushroom -3
နိဳ႕ဆမ္းမွိဳ / ေတာ္ဝင္မွိဳ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း - ၃
မ်ိဳးထည့္ျခင္း
* အသုံးျပဳမဲ့ မ်ိဳးပုလင္းကို စစ္ေဆးပါ။ စစ္ေဆးတတ္ေအာင္လည္း သင္ႀကားေလ့က်င့္
ထားပါ။
* ေရာဂါက်ေနတဲ့ မ်ိဳးပုလင္းေတြကို အသုံးျပဳမိမယ္ဆိုရင္ မိမိမ်ိဳးထည့္လိုက္တဲ့ မွိဳထုပ္
ေတြအားလုံး ေရာဂါက်ရာက္ကုန္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။
* မ်ိဳးထည့္မည့္သူဟာ ညစ္ပတ္ေပေရမေနရ။ ေရခ်ိဳးသန္႔စင္ထားသူျဖစ္ရပါမယ္။
* မ်ိဳးမထည့္ခင္ မိမိလက္နဲ႔ မ်ိဳးပုလင္းမ်ားကို အရက္ပ်ံနဲ႔ ပြတ္တိုက္သန္႔စင္ေပးရပါမယ္။
* မိမိပတ္ဝန္းက်င္ ေလထုထဲကို Sprayer နဲ႔ အရက္ပ်ံမွဳန္ ျဖန္းေပးပါ။
* နံက္ေစာေစာမ်ိဳးထည့္ျခင္းဟာ အေကာင္းဆုံးျဖစ္ပါတယ္။
* မ်ိဳးထည့္ေနစဥ္ ပန္ကာမဖြင့္ရ ယပ္မခတ္ရ ထိုင္လိုက္ထလိုက္မလုပ္ရ။ စကားမ်ားျခင္း
မုံ႔စားျခင္း မလုပ္ရ။
* မ်ိဳးပုလင္းအတြင္းမွ မ်ိဳးကို မ်ိဳးေကာ္ဇြန္းနဲ႔ ဆြဲယူၿပီး မ်ိဳးထုပ္မ်ားအတြင္း ထည့္ေပးပါ။
* PMK ရဲ႕ ဆင့္ပြားျခင္းမရွိတဲ့ Pure Spawn ဆိုရင္ မန္က်ည္းေစ့ တစ္ေစ့ႏွစ္ေစ့ခန္႔
သာ ထည့္ပါ။ မ်ိဳးထည့္ေပါက္အတြင္း က်ေရာက္ေအာင္ ဂရုတစိုက္ထည့္ပါ။ မ်ိဳးေကာ္
ဇြန္းနဲ႔ သာသာယာယာ ဖိေပးပါ။
* မ်ိဳးေကာ္ဇြန္းနဲ႔ မ်ိဳးပုလင္းအဝကို အရက္ပ်ံ အရက္ပ်ံမီးနဲ႔ မႀကာခဏ သန္႔စင္ေပးပါ။
* ေအာက္ကိုေဘးကိုက်သြားတဲ့ မ်ိဳးေတြကို ေကာက္မထည့္ရပါ။
* ဒီေနရာမွာ မ်ိဳးေတြကို လက္နဲ႔ထည့္တာ ဇြန္းနဲ႔ေကာ္ထည့္တာ TV မွာ ျမင္မိလိုက္ပါ
တယ္။ နည္းစံနစ္မမွန္တဲ့အတြက္ ေရာဂါမွိဳရိုင္းေတြ က်ေရာက္လာနိဳင္သလို အဖိတ္
အစင္မ်ားတဲ့အတြက္ မ်ိဳးအေလအလြင့္လည္း မ်ားနိဳင္ပါတယ္။
* ေလ့လာခ်က္မ်ားအရ ေဆးရုံသုံး Glucose ပုလင္းနဲ႔ ထုတ္လုပ္ထားတဲ့ မ်ိဳးေတြကို
လက္နဲ႔ ဇြန္းနဲ႔ ေကာ္ထည့္ေနတာ မႏၲေလးနားက ဆင္႐ြာႀကီးမွာ ေတြ႕ခဲ့ပါတယ္။
အထုပ္ဘယ္ႏွစ္ထုပ္ရသလဲ ေမးျမန္းႀကည့္ေတာ့ ႏွစ္ဆယ္အစိတ္ရတယ္ေျပာျပလို႔
အံ့ႀသ ကုန္နိဳင္ဖြယ္ ျဖစ္ခဲ့ရပါတယ္။ PMK က ထုတ္လုပ္တဲ့ Beer ပုလင္းျပား အႀကီး
တစ္လုံးဟာ ဟိုဖိတ္ ဒီဖိတ္ မကြမ္းက်င္သူေတြအတြက္အထုပ္ ၈၀ - ၁၀၀ ရရွနိဳင္ၿပီး
ကြၽမ္းက်င္သူေတြအတြက္ အနည္းဆုံး အထုပ္ ၁၂၀ - ၁၅၀ ထိရရွိပါတယ္။
* ဒါဟာဆင့္ပြားျခင္းမရွိတဲ့ PMK ရဲ႕ မ်ိဳးပြားနိဳင္စြမ္းရည္နဲ႔ နည္းစံနစ္ေႀကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။
* ေနာက္တစ္ခုက မွိဳစာထုပ္အတြင္း မ်ိဳးထည့္ေပါက္ကေန ဆူးခြၽန္နဲ႔ ထိုးေဖာက္ အလယ္
အူတိုင္ေပါက္လုပ္ၿပီး မ်ိဳးထည့္တာလည္း မေကာင္းပါဘူး။ မ်ိဳးက်ခ်ိန္ေရာက္လို႔ စစ္
ေဆးတဲ့အခါ မ်ိဳးက်မက် ေရာဂါက်ေနမေန (မျမင္ရတဲ့အေနအထားမို႔) စစ္ေဆးရန္
ခက္ခဲပါတယ္။
* မ်ိဳးထည့္ၿပီတဲ့ေနာက္မွာ မ်ိဳးထည့္ေပါက္ဝကို ပိုးသန္႔ေပးထားတဲ့ စကၠဴစကို ႏွစ္ထပ္ထပ္
အုပ္မိုးေပးၿပီး သားေရကြင္းနဲ႔ ပတ္စီးေပးပါ။
* မ်ိဳးထည့္ၿပီး မွိဳစာထုပ္ေတြကို သန္႔ရွင္းၿပီး ေလဝက္ေလထြက္ေကာင္းတဲ့ မ်ိဳးေဖာက္ခန္း
အတြင္း စင္မ်ားေပၚမွာ မ်ိဳးထည့္ရက္စြဲစံနစ္တက် မွတ္သားၿပီး နရာခ်ထားေပးပါ။
* မ်ိဳးေဖာက္ေနစဥ္မွာ ႀကြက္ရန္က လုံျခဳံေအာင္စီစဥ္ထားေပးပါ။
* တခ်ိဳ႕အရပ္ေဒသေတြမွာ ေႏြရာသီ March to June အတြင္း "သီးထိုးယင္ပ်ား" ေတြနဲ႔
"ျဖဳတ္" ေကာင္ေတြရဲ႕ အႏၲရာယ္ ရွိေနတတ္ပါတယ္။ ဂရုတစိုက္နဲ႔ အၿမဲ စစ္ေဆးေပး
ပါ။
Cultivation of Milky / Royal / Summer Mshroom - 4
နိဳ႕ဆမ္းမွိဳ / ေတာ္ဝင္မွိဳ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း - ၄
စစ္ေဆးျခင္း
* မ်ိဳးထည့္ၿပီး မွိဳထုပ္မ်ားကို ပစ္မထားပဲ အၿမဲစစ္ေဆးေနရပါမယ္။
* မစစ္ေဆးပဲထားရင္ ေရာဂါက်ေနတဲ့အထုပ္ေတြကေန ထပ္ဆင့္ေရာဂါေတြ ကူးဆက္
လာမွာ ျဖစ္သလို တဆင့္ျပန္လည္ေရာင္းခ်မယ္ဆိုရင္လည္း ေရာဂါက်အထုပ္ေတြပါ
သြားမွာမို႔ တစ္ခ်ိန္က် မိမိနာမည္ ထိခိုက္နိဳင္ပါတယ္။
* မ်ိဳးထည့္ၿပီး ၃-ရက္ အႀကာက စတင္စစ္ေဆးပါ။ မ်ိဳးက်မက် ေတြ႕ရွိနိဳင္ပါၿပီ။ မ်ီဳးထည့္
ေပါက္ ပတ္ပတ္လည္မွာ ျဖဴျဖဴ အမွ်င္ေလးေတြ ျဖာထြက္ေနတာ ေတြ႕နိဳင္ပါတယ္။
၅-ရက္ေျမာက္ေန႔မွာေတာ့ ပိုၿပီးေသေသခ်ာခ်ာ ေတြ႕လာနိဳင္ပါတယ္။ ေရာဂါက်မက်
လည္း စစ္ေဆးလို႔ ရပါၿပီ။
* စိမ္းစိမ္း ဝါဝါ မည္းမည္း အမွဳန္ေတြေတြ႕ရင္ အဲ့အထုပ္ေတြကို ဖယ္ထုတ္ပစ္ပါ။ ဆက္
လက္ထားရွိရင္ ေကာင္းတဲ့အထုပ္ေတြပါ ကူးလာနိဳင္ပါတယ္။
* ၇ - ၁၀ ရက္အတြင္း အထုပ္အားလုံးကို စစ္ေဆးပါ။ စာတမ္းမွာ ေဖာ္ျပပါရွိတဲ့အတိုင္း
ဂရုတစိုက္ မ်ိဳးထည့္ပါလ်က္နဲ႔ မ်ိဳးထည့္ေပါက္နားမွာ စိမ္းစိမ္း ဝါဝါ မည္းမည္း အမွဳန္
ေတြ တနည္းေျပာရရင္ မွိဳရိုင္း Spores ဟာ ထုတ္ထုပ္ထားတဲ့ အထုပ္ ၁၀၀ မွာ
၁၀၀ လုံးနီးနီး က်ေနရင္ က်ေနတာကလည္း ဒီမ်ိဳးထည့္ေပါက္နားမွာာပဲ ဆိုရင္ ဒါဟာ
ေရာဂါက်ေနတဲ့ မ်ိဳးပုလင္းကို အသုံးျပဳလို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
* အထုပ္ ၁၀၀ မွာ အဲလိုျဖစ္တာ ေလးငါးဆယ္ထုပ္ေလာက္ပဲရိွပါတယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ဒါက
မိမိမ်ိဳးထည့္တုံးက မသန္႔လို႔ Contimination ျဖစ္သြားလို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္တခါ
ဂရုစိုက္လုပ္ပါ။
* အထုပ္ ၁၀၀ မွာ အားလုံးက မ်ိဳးက်ေကာင္းေနပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အထုပ္ေတာ္ေတာ္
မ်ားမ်ား ၇၀ - ၈၀ ရဲ႕ မ်ိဳးမက်ေသးတဲ့ ေဘးပတ္ပတ္လည္ေတြမွာ အကြက္ေတြ အမွ်င္
ေတြ ေတြ႕လာရင္ ဒါကေတာ့ မဳွိစာေတြထဲမွာ ပါလာတဲ့ မွိဳရိုင္းေတြ ေပါက္လာတာပါ။
အဲဒါက ပိုးသန္႔တုံးက အခ်ိန္ လိုအပ္သေလာက္မရလို႔ ဒါမွမဟုတ္ အထုပ္ေတြ ေပါင္း
ထားၿပီး မီးမွန္မွန္မထိုး ဟိုသြားဒီသြား ပစ္ထားလို႔ ျဖစ္ရတာပါ။
* အထုပ္ ေလးငါးထုပ္သာ ျဖစ္ပါတယ္ ဆရာႀကီး ဆိုရင္ေတာ့ ဒါက အထုပ္ထုပ္တုံးက
လႊစာငုတ္ ေကာက္ရိုးစ စူးသြား ေပါက္သြားလို႔ အျပင္က ဝင္လာတဲ့ ေရာဂါမွိဳရိုင္းပါ။
အထုပ္ထုပ္တာ မကြၽမ္က်င္ခင္မွာ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ မေပါင္းခင္ (မေပါင္းခင္)
အထုပ္ေတြကို လက္နဲ႔စမ္း တိတ္ကေလးနဲ႔ ဖာထားေပးပါ။
* ဒီလိုစစ္ေဆးတာကို အနည္းဆုံး ငါးရက္ျခား ႏွစ္ႀကိမ္ေလာက္ေတာ့လုပ္ေပးပါ။
* တခ်ိဳ႕အရပ္ေဒသေတြမွာ မ်ိဳးထည့္ထားတုံးမွာကို သီးထိုးယင္ပ်ား နဲ႔ ျဖဳတ္ေကာင္
အႏၲရာယ္လည္း ရွိေနတတ္သလို ႀကြတ္ေဖာက္တာကလည္း အခက္အခဲ တစ္ခုပါ။
ေခါင္းျဖတ္ျခင္း
* ဒါကေတာ့ မွိဳစို္က္သူတိုင္း မလုပ္ပါဘူး။ PMK ကသာ လုပ္တဲ့ နည္းစဥ္တစ္ခုပါ။
* မ်ိဳးထည့္ေပါက္ ႏွစ္ဆ အထုပ္မ်က္ႏွာျပင္ မ်ိဳးက်လာၿပီဆိုရင္ မ်ိဳးထည့္ေပါက္ကေလး
ေဖာ္ေဆာင္ေပးထားတဲ့ ပလတ္စတစ္ေခါင္းေလးကို ျဖက္ထုတ္ လိုက္ရပါမယ္။
* ဒီလို လုပ္ေေပးျခင္းအားျဖင့္ မွိဳထုပ္ေတြအတြင္း ေလဝင္ေလထြက္ေကာင္း Oxygen
ေကာင္းေကာင္းရ တနည္းအားျဖင့္ Carbondioxide ေကာင္းေကာင္း ထြက္နိဳင္တာ
မို႔ မွိဳမွ်င္ပြားမ်ားသန္စြမ္းအား ေကာင္းလာတာ မွိဳမွ်င္အက် ျမန္လာတာ ေတြ႕ရပါတယ္။
* ဒီေနရာမွာ ေမးစရာတစ္ခုက အဲ့ဖြင့္ေပးလိုက္တဲ့မ်ိဳးထည့္ေပါက္ေနရာက မွိဳရိုင္းေတြ
က်မလာဘူးလား ဆိုတာပါပဲ။ ျပင္ပေလထုထဲမွာ ရွိေနတဲ့ မွိဳရိုင္းေတြရဲ႕ Spores ေတြ
ကေတာ့ ေသခ်ာေပါက္ က်လာမွာပါပဲ။
* Oyster, Shiitake, Milky, Lingzhi ေတြနဲ႔ ေလ့လာထားခ်က္အရ အဲ့ မွိဳမွ်င္ေတြ ျပည့္
့္ ေနၿပီျဖစ္တဲ့ မ်ိဳးထည့္ေပါက္ကို မွိဳရိုင္းေတြရဲ႕ Spores ေတြက်ေရာက္ေပမဲ့လည္း
Germination ျဖစ္ ရွင္သန္လြမ္းမိုးသြားနိဳင္မွဳ႕ အဆင့္ဟာ ၀.၂ ကေန ၀.၅% သာရွိ
တာ ေတြ႕ရွိရပါတယ္။
* ဒါ့ေႀကာင့္ မ်ိဳးထည့္ေပါက္ မ်က္ႏွာျပင္ ဖြင့္ေပးျခင္းအားျဖင့္ မ်ိဳးျမန္ျမန္က် မ်ိဳးအား
ေကာင္းေစတဲ့ အျပင္ အထုပ္ေရာင္းခ်သူအတြက္လည္း အဲ့ ေခါင္းေလးပါမသြားတဲ့
အတြက္ အက်ိဳးရိွပါတယ္။
* ဒီနည္းစဥ္ကို ေကာက္ရိုးမွိဳ Paddy-straw mushroom နွာ လုပ္မရပါဘူး။ ခ်က္ခ်င္း
ေရာဂါက် မွိဳရိုင္းတက္လာနိဳင္ပါတယ္။
မွတ္ခ်က္ * * *
* အခုေဖာ္ျပေပးထားတဲ့ အပိုင္းဟာ Milky အတြက္သာ မဟုတ္ပါဘူး။ Oyster,
Shiitake, Wood-ear, Lingzhi စတာေတြအတြက္လည္း ျဖစ္ပါတယ္။
* မွိဳစာစပ္ျခင္းဟာ မိမိေဒသ ပတ္ဝန္က်င္မွာ အလြယ္တကူ ေပါေပါမ်ားမ်ား လတ္လတ္
ဆတ္ဆတ္ ရနိဳင္တဲ့ အပင္ထြက္ပစၥည္းအားလုံးနဲ႔ ေဆာင္႐ြက္နိဳင္ပါတယ္။
* အစာစပ္အခ်ိဳးေတြကလည္း မိမိကိုယ္တိုင္ အမ်ိဳးအစားအမ်ိဳးမ်ိဳး အခ်ိဳးအစားအမ်ိဳးမ်ိဳး
နဲ႔ လုပ္ကိုင္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါမွ မိမိရဲ႕ အရည္အေသြး တိုးတက္လာပါ့မယ္။
* ခုတင္ေပးထားတဲ အထိဟာ သစ္တုံးအတု တနည္းအားျဖင့္ အထုပ္ထုပ္ၿပီး စိုက္တဲ့
မွိဳေတြအားလုံးတြက္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါတင္ေပးေနတုံးကို ေငြႏွင္းမွိဳစို္က္နည္းေလးပါ တင္
ေပးပါအုံး ပူဆာေနသူမ်ား နားလည္လိမ့္မယ္ ထင္ပါတယ္။
* ေနာက္ေန႔မွာ Milky / Royal / Summer Mushroom အတြက္ ဒုတိယပိုင္းျဖစ္တဲ့
Casing Layer လုပ္ေဆာင္ရတာကုိ ဆက္ေဖာ္ျပပါ့မယ္။
Cultivation of Milky / Royal / Summer Mushroom - 5
နိဳ႕ဆမ္းမွိဳ / ေတာ္ဝင္မွိဳ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း - ၅
Casing Layer အေပၚလႊာ ဖုံးအုပ္ျခင္း
* မ်ိဳးထည့္ျခင္း စစ္ေဆးျခင္းေတြ ျပဳလုပ္ၿပီးတဲ့ေနာက္မွာေတာ့ လက္ေ႐ြးစင္ မွိဳစိုက္
ထုပ္မ်ားဟာ တျဖည္းျဖည္း မ်ိဳးျပည့္လာမွာျဖစ္ပါတယ္။ အသုံးျပဳတဲ့ မွိဳစာမ်ား အေပၚ
အေျခခံၿပီး မ်ိဳးျပည့္ခ်ိန္ဟာ ၃၀ - ၄၅ ရက္ႀကာပါ့မယ္။ တနည္းေျပာရရင္ ေငြႏွင္းမွိဳ
ထုပ္ေတြ ထုပ္လုပ္ေနသူတစ္ေယာက္ဟာ အဲ့အထုပ္ေတြထဲ ေငြႏွင္းမွိဳမ်ိဳးမထည့္ပဲ
ေတာ္ဝင္မႈိမ်ိဳးကို ထည့္မယ္ဆိုရင္ မ်ိဳးျပည့္ဖို႔ႀကာျမင့္ခ်ိန္ဟာ ေငြႏွင္းမွိဳမ်ိဳးထည့္လို႔ ႀကာ
ျမင့္ခ်ိန္နဲ႔ တူတူပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
* မ်ိဳးျပည့္သြားၿပီဆိုရင္ေတာ့ ေငြႏွင္းမွိဳလို အိတ္ဖြင့္ စင္ေပၚတင္ ရင့္က်က္ခ်ိန္္ရၿပီ ဆို
တာနဲ႔ မွိဳငုတ္ကေလးေတြ ထြက္လာပါလိမ့္မယ္။
* ဒီကစၿပီး ေငြႏွင္းမွိဳ အတိုင္း ေရေပးေရယူ လုပ္ေပးရပါလိမ့္မယ္။ ဒါမွ မွိဳေတြ ဆက္
လက္ ႀကီးထြားလာမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
* ေငြႏွင္းမွိဳအတိုင္း အထုပ္ေတြဖြင့္ စင္ေပၚတင္တဲ့နည္းက မွိဳထြက္ႏွဳန္းေကာ မဳွိပြင့္
အ႐ြယ္အစားေကာ Casing layer အသုံးျပဳတာေလာက္ စံခ်ိန္မမွီပါဘူး။ ဒါ့ေႀကာင့္
ေတာ္ဝင္မွိဳစိုက္သူ အမ်ားစုက Casing layer အသုံးျပဳ စိုက္ပ်ိဳးႀကပါတယ္။
* Casing layer လုပ္တာ မခက္ခဲပါဘူး။ တင္ေပးထားတဲ့ ပုံေတြႀကည့္ရုံနဲ႔ အလြယ္တ
ကူ လုပ္နိဳင္ပါတယ္။
ေကာက္ရိုး + ႏွဳန္းေျမနဲ႔ Casing layer ျပဳလုပ္ျခင္း
* အခု တင္ေပးထားတဲ့အပၚဆုံးပုံေတြအတိုင္း အဆင့္ဆင့္ လုပ္ႀကည့္ရေအာင္။ ကိုယ္
တိုင္လည္းလုပ္ႀကည့္ႀကေပါ့။ တျခားနည္းအတြက္ သူမ်ား (Thai က) လုပ္တဲ့
အတိုင္းလည္း ဆက္လုပ္ႀကည့္ေပါ့။ ဘယ္လိုလုပ္လုပ္ လုပ္ရတာေတြက လြယ္လြယ္
ေလးေတြခ်ည္းပါပဲ။
* စင္းထားတဲ့ မိုးမမိ ေကာက္ရိုးသန္႔သန္႔ေလးေတြကို မိနစ္ ၃၀ ႀကာ ေရစိမ္ပါ။ ၿပီးရင္
ေရစစ္ပါ။
* အနည္းဆုံး အခ်င္း တစ္ေပခြဲေလာက္ရွိတဲ့ ပလတ္စတစ္ပုံးကို သန္႔ရွင္းပါ။ ေရစစ္
ထားတဲ့ ေကာက္ရိုးေတြကို 7 - 10 cm အထူ ခင္းေပးပါ။
* မ်ိဳးျပည့္ေနတဲ့ ေတာ္ဝင္မွိဳထုပ္ေတြကို ပလတ္စတစ္ေတြ ခြၽတ္ခြာေပးပါ။
* ပလတ္စတစ္ပုံးထဲ ခင္းထားေပးတဲ့ ေကာက္ရိုးေတြေပၚတင္ပါ။
* ေဒါင္လိုက္တင္တင္ လွဲတင္တင္ အဆင္ေျပပါတယ္။ အထုပ္အေရအတြက္ကေတာ့
မိမိအသုံးျပဳတဲ့ ပုံးအ႐ြယ္အစားေပၚ မူတည္ပါတယ္။
* အထုပ္ေတြႀကားကိုလည္း ေကာက္ရိုးေတြ ျဖည့္သိပ္ေပးပါ။ ဖြဖြ မျဖည့္ရ။ တင္းက်ပ္
ေနေအာင္လည္း မျဖည့္ရ။
* အေပၚ မ်က္ႏွာျပင္ေပၚကေနလည္း 4 - 5 cm အထူ ဖုံးအုပ္ေပးပါ။ ဖိသိပ္ေပးပါ။
* ထပ္မံၿပီး ႏွဳံးေျမသန္႔သန္႔ 2 - 3 cm အထူ ထပ္ဖုံးပါ။ ႏွဳံးေျမသီးသန္႔ထက္ ႏြားေခ်း
ေဆြးကို ႏွဳံးေျမ + ႏြးေခ်းေဆြး ကို ၆:၄ ေရာစပ္ ဖုံးအုပ္ေပးရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။
* Casing layer အတြက္ အသုံးျပဳမဲ့ ေကာက္ရိုး ႏွဳံးေျမ ႏြားေခ်း စတာေတြကို ပိုးသန္႔
ေပးရပါမယ္။ နိဳ႕မို႔ မွိဳရိုင္းေတြ တက္လာနိဳင္ပါတယ္။
* ႏွဳံးေျမဖုံးအုပ္ေပးၿပီးရင္ေတာ့ သတင္းစာလို စကၠဴပြကို ထပ္မံအုပ္ပါ။ ၿပီးရင္ စိုလာ
ေအာင္ Sprayer နဲ႔ ေရမွဳံျဖန္းေပးပါ။ ၅-ရက္ျပည့္ရင္ ဖယ္လိုက္ပါ။
* ပလတ္စတစ္ပုံးအဝကို ေစစို အဝတ္စ ဂုနီဖ်င္စ ေကာက္ရိုးဖ်ာ တစ္ခုခုနဲ႔ အစိုဓာတ္
မလြင့္ေစဖို႔ အုပ္ထားေပးပါ။ ေရေျခာက္သြားလွ်င္ Sprayer နဲ႔ ေရမွဳံျဖန္းေပးပါ။
* အလြယ္ဆုံးနည္းကေတာ့ အေပၚက ေဖာ္ျပထားသလို လုပ္ထားတဲ့ ပလတ္စတစ္ပုံး
ေတြကို တန္းစီခ်ထားေပးၿပီး ေကာက္ရိုးမွိဳလို ပလတ္စတစ္ ေပါင္းမိုး လုပ္ထားေပးပါ။
* မွိဳထြက္လာပါက စိုထိုင္းဆ အေျခအေနအရ Sprayer အသုံးျပဳ ေရျဖန္းေပးပါ။
* ေတာ္ဝင္မွိဳဟာ High Temperature Mushroom ျဖစ္ပါတယ္။ အပူခ်ိန္ 30 - 38
အတြင္း မွိဳေကာင္းေကာင္း ထြက္ပါ့မယ္။ စိုထိုင္းဆကေတာ့ ၈၀ - ၈၅% ျဖစ္ပါတယ္။
* Casing layer ျပဳလုပ္ေပးၿပီး ၈ - ၁၂ ရက္တြင္း မွိဳထြက္လာပါ့မယ္။
* စိုက္ပ်ိဳးမွိဳထဲမွာေတာ့ စားရတာ အေကာင္းဆုံး မွိဳပါပဲ။ ေကာင္ရိုးမွိဳထက္ အဆမ်ားစြာ
သာပါတယ္
#crd
Cultivation of Milky / Royal / Summer Mushroom - 1
နိဳ႕ဆမ္းမွိဳ / ေတာ္ဝင္မွိဳ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း - ၁
Calocybe indica P&C
* ေတာ္ဝင္မွိဳဟာ စို္က္ပ်ိဳးမွိဳေတြထဲမွာ မ်ိဳးသစ္မွိဳမ်ိဳးစိတ္ New Species ျဖစ္ပါတယ္။
* အရသာ အထူးေကာင္းမြန္ပါတယ္။
* တာရွည္အထားခံပါတယ္။ အနံ႔အရသာ ပ်က္သြားျခင္းမရိွပါဘူး။
* စိုက္ပ်ိဳးရ အလြန္လြယ္ကူပါတယ္။
* အပူခ်ိန္ျမင့္ႀကိဳက္တဲ့မွဳိ ျဖစ္ပါတယ္။
* အဟာရတန္ဖိုး ျမင့္မားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။
ေတာ္ဝင္မွိဳစိုက္ပ်ိဳးဖို႔ရန္အတြက္ နည္းလမ္း အသြယ္သြယ္ရွိပါတယ္။ အစဥ္ေျပရင္ အားလုံးကို ေဖာ္ျပေပးပါ့မယ္။
နည္းစဥ္ - ၁ အပိုင္း - ၁
နည္းစဥ္ - ၁၊ အပိုင္း - ၁ ကေတာ့ တတ္က်ြမ္းနားလည္ၿပီးျဖစ္တဲ့ Oyster Mushroom
ေငြႏွင္းမွိဳ စိုက္ထုပ္ေတြ ထုတ္လုပ္တဲ့ နည္းစဥ္အတိုင္းပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ တခ်ိဳ႕လည္း အဲ့ဒါ
ကိုွ မထုတ္လုပ္တတ္ေသးေႀကာင္း သိရတာမို႔ စလုံးေရစ အစကေနစ ေဖာ္ျပပါ့မယ္။
(ဒီေနရာမွာ ေျပာခ်င္တာက တခ်ိဳ႕လူငယ္ေတြဟာ လုပ္ခ်င္တာ သိခ်င္တာသာရွိတယ္။
တင္ေပးထားတဲ့ စာကို ေသေသခ်ာခ်ာ မဖတ္တဲ့အျပင္ ေတြးေခၚေမွ်ာ္ျမင္မွဳ႕ အားနည္း တာကို ေတြ႕ေနရတယ္။ ကိုယ္ တိုးတက္ခ်င္ရင္ စာမ်ားမ်ားဖတ္ရမယ္။ ဖတ္ၿပီးရင္ သုံး သပ္တတ္ဖို႔နဲ႔ ေတြးေခၚေမွ်ာ္ျမင္မွဳ႕ရွိဖို႔လည္း လိုအပ္ပါတယ္။)
လိုအပ္တဲ့ ပစၥည္းမ်ား
* 3 - 5 cm စင္းထားတဲ့ မိုးမမိ ေအာက္ေစာ္နံမေနတဲ့ ေကာက္ရိုးသန္႔။
* အေျခခံစာအျဖစ္ ေကာက္ရိုးအျပင္ ဂ်ဳံရိုး၊ ေျမပဲရိုး၊ ေျမပဲခြံ၊ ေျပာင္းဖူးအူတိုင္၊ ႀကံ
ႀကိတ္ဖတ္၊ သစ္ပြလႊစာ၊ ငွက္ေပ်ာပင္စည္ဖတ္/႐ြက္လယ္ေႀကာ၊ လဘက္ေျခာက္
ျပဳတ္ဖတ္၊ ေကာ္ဖီေစ့ခြံ၊ အုန္းခြံ၊ ကြမ္းသီးခြံ၊ ဝါေစ့ခြံ၊ ျမက္ စသျဖင့္ မိမိေဒမွာ အလြယ္
တကူရနိဳင္တဲ့ ဘယ္အပင္ထြက္ ပစၥည္းနဲ႔မဆို စိုက္ပ်ိဳး ျဖစ္ထြန္းနိဳင္ပါတယ္။
* ျဖည့္စြက္စာအေနနဲ႔ကေတာ့ ဆန္ဖြဲ၊ ဂ်ဳံဖြဲ၊ ကုလားပဲဖြဲ၊ ဆီႀကိတ္ဖတ္၊ ဖူးစားေျပာင္း
မွဳန္႔၊ ႏွံစားေျပာင္းမွဳန္႔ စသည္ျဖင့္ မိမိေဒသထြက္ စိုက္ပ်ိဳးသီးႏွံ ေဘးထြက္ပစၥည္းမ်ား။
မွိဳစာျပဳလုပ္ျခင္း
* ေကာက္ရိုးစင္းေတြကို ေရ ၂ - ၃ နာရီႀကာ စိမ္ပါ။ ၿပီးရင္ မိနစ္ ၃၀ ႀကာ ေရစစ္ပါ။
* ညီညာတဲ့ သံမံသလင္း ဒါမွမဟုတ္ မိုးကာဖ်င္အခင္းေပၚကို ျဖန္႔ခင္းပါ။
* မိမိေဒသထြက္ ေစ်းသက္သာၿပီး လတ္ဆတ္တဲ့ စိုက္ပ်ိဳးသီးႏွံအေလအလြင့္/ေဘး
ထြက္ပစၥည္း တစ္မ်ိဳး/ႏွစ္မ်ိဳး/သုံးမ်ိဳးကို ျဖဴးၿပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။
* ျဖည့္စြက္စာဟာ အေျခခံစာရဲ႕ ၂၀ မွ ၂၅% (အေလးခ်ိန္အခ်ိဳး) ရွိရပါမယ္။
* သမေအာင္ ေမႊေပးၿပီးရင္ ဇကာခ် အရည္ေဖ်ာ္ထားတဲ့ မေဖာက္ထုံး CaCo3
Calcium-carbonate 1% ကို ညီညီညာညာျဖန္းေပးၿပီး သမေအာင္ ထပ္ေမႊေပးပါ။
* မွိဳစာကို လက္နဲ႔ဆုပ္ကိုင္ ညႇစ္ႀကည့္ပါ။ လက္ႀကားထဲက ေရမထြက္လာတဲ့အျပင္
လက္ျဖန္႔လိုက္ပါက မွိဳစာေတြ ဖြာက်လာပါက ေရနည္းေနေႀကာင္း သတိျပဳပါ။ ေရ
ထပ္ျဖန္းၿပီး သမေအာင္ ေမႊေပးပါ။
* လက္နဲ႔ဆုပ္ကိုင္ႀကည့္တဲ့အခါ လက္ႀကားထဲကေန ေရမ်ားစီးထြက္လာပါက ေရပို
ေနၿပီ ျဖစ္တဲ့အတြက္ သစ္ပြလႊစာ ဒါမွမဟုတ္ ေကာက္ရိုးစင္းအေျခာက္ နည္းနည္းစီ
ထပ္ထည့္ၿပီး သမေအာင္ ထပ္ေမႊေးပါ။
Cultivation of Milky / Royal / Summer Mushroom - 2
နိဳ႕ဆမ္းမွိဳ / ေတာ္ဝင္မွိဳ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း - ၂
မွိဳစိုက္ထုပ္ ျပဳလုပ္ျခင္း
* မွိဳစာေတြကို ၇×၁၁၊ ဒါမွမဟုတ္ ၈×၁၂ ဆိုက္ ပလတ္စတစ္အထူ အိတ္ေတြထဲကို
ထည့္ၿပီး အဝိုင္းပုံရေအာင္ ဖင္ေခါက္ပါ။ မိမိကိုယ္တိုင္ စိုက္ပ်ိဳးရန္ျဖစ္မယ္ဆိုရင္
ေတာ့ ဖင္ေခါက္စရာမလိုပါဘူး။
* ပလတ္စတစ္အိတ္ေတြထဲက မွိဳစာေတြ သိပ္သည္းသြားေအာင္ နည္းနည္းခ်င္းစီထည့္
ျပီး ဖိသိပ္ရပါမယ္။
* ပြလြန္းျခင္း သိပ္သည္းလြန္းျခင္း မျဖစ္ေအာင္ ဂရုစိုက္ပါ။
* ပုံစံအေနေတာ္ရပါက မ်ိဳးထည့္ေခါင္း စြပ္ပါ။
* သန္႔စင္ေသာ ဂြမ္းျဖင့္ ဆို႔ပိတ္ေပးပါ။ ဖြဖြေလးမဆို႔ရ၊ တင္းက်ပ္လြန္းစြာလည္း မဆို႔ရ။
* ကြမ္းယာအိတ္ အေသး ဒါမွမဟုတ္ ပလတ္စတစ္စေလးနဲ႔ အုပ္ၿပီး သားေရကြင္းအပါးနဲ႔
စည္းပတ္ေပးပါ။ သားေရကြင္းကို တင္းက်ပ္ေနေအာင္ မပတ္ရ။
* ဒီလိုနဲ႔ ပိုးသန္႔ဖို႔ အသင့္အေနအထား မွိဳစာထုပ္ေတြကို လိုသေလာက္ ျပဳလုပ္ထားပါ။
ပိုးသန္႔ျခင္း
* မွိဳစာထုပ္ေတြကို ေရေႏြးေငြ႕ အပူေပးၿပီး အတြင္းမွာရွိတဲ့ အနဳဇီဝပိုးမႊားေတြနဲ႔ မွိဳရိုင္း
မ်ိဳးေ့စ့မွဳန္ေတြ ပ်က္ဆီးသြားေစဖို႔ ေဆာင္႐ြက္တာကို ပိုးသန္႔တယ္လို႔ ေခၚပါတယ္။
* ေပပါအတြင္း သစ္သား ဒါမွမဟုတ္ သံဇကာခုံေလး ထည့္ပါ။ ခုံရဲ႕အျမင့္က 12 - 15
cm ရွိရပါမယ္။
* ခုံရဲ႕ ေအာက္မွာ ေရထည့္ပါ။ ေရေႏြးေငြ႕နဲ႔ အပူေပး ပိုးသန္႔ဖု႔ိ ျဖစ္ပါတယ္။
* ေပပါအတြင္းဖက္က ေရဆြတ္ထားတဲ့ "ဝါးယိုင္ပတ္" ကို ဝန္းပတ္ထားေပးပါ။ ပူေန
တဲ့ ေပပါသံျပားနဲ႔ထိရင္ မွိဳထုပ္ေတြ ပ်က္ဆီးမသြားေစရန္ ျဖစ္ပါတယ္။
* မွိဳစာထုပ္ေတြကို တစ္ထုပ္ေပၚတစ္ထုပ္ ဆင့္ဆင့္တင္သြားပါ။
* အထုပ္ေတြထည့္ၿပီးရင္ အံကိုက္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အဖုံးနဲ ဖုံးပါ။ ဒါမွမဟုတ္ ပလတ္စတစ္
မိုးကာစ အထူနဲ႔အုပ္ၿပီး ႀကိဳးခိုင္ခိုင္ ခ်ည္ေႏွာင္ေပးပါ။
* မွိဳစာထုပ္ေတြကို ၂ - ၃နာရီႀကာ ေရေႏြးေငြ႕ အပူေပး ပိုးသန္႔ပါ။ အခ်ိန္ျပည့္ရင္ က်န္
မီးခဲနဲ႔ တစ္ညတာ ႏွပ္ထားေပးပါ။
* ေပပါေပါင္းအိုး ေအးသြားပါက မွိဳစာထုပ္ေတြကို မ်ိဳးထည့္ခန္းအတြင္း ထည့္သြင္း အ
ေအးခံထားပါ။
Cultivation of Milky / Royal / Summer Mushroom -3
နိဳ႕ဆမ္းမွိဳ / ေတာ္ဝင္မွိဳ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း - ၃
မ်ိဳးထည့္ျခင္း
* အသုံးျပဳမဲ့ မ်ိဳးပုလင္းကို စစ္ေဆးပါ။ စစ္ေဆးတတ္ေအာင္လည္း သင္ႀကားေလ့က်င့္
ထားပါ။
* ေရာဂါက်ေနတဲ့ မ်ိဳးပုလင္းေတြကို အသုံးျပဳမိမယ္ဆိုရင္ မိမိမ်ိဳးထည့္လိုက္တဲ့ မွိဳထုပ္
ေတြအားလုံး ေရာဂါက်ရာက္ကုန္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။
* မ်ိဳးထည့္မည့္သူဟာ ညစ္ပတ္ေပေရမေနရ။ ေရခ်ိဳးသန္႔စင္ထားသူျဖစ္ရပါမယ္။
* မ်ိဳးမထည့္ခင္ မိမိလက္နဲ႔ မ်ိဳးပုလင္းမ်ားကို အရက္ပ်ံနဲ႔ ပြတ္တိုက္သန္႔စင္ေပးရပါမယ္။
* မိမိပတ္ဝန္းက်င္ ေလထုထဲကို Sprayer နဲ႔ အရက္ပ်ံမွဳန္ ျဖန္းေပးပါ။
* နံက္ေစာေစာမ်ိဳးထည့္ျခင္းဟာ အေကာင္းဆုံးျဖစ္ပါတယ္။
* မ်ိဳးထည့္ေနစဥ္ ပန္ကာမဖြင့္ရ ယပ္မခတ္ရ ထိုင္လိုက္ထလိုက္မလုပ္ရ။ စကားမ်ားျခင္း
မုံ႔စားျခင္း မလုပ္ရ။
* မ်ိဳးပုလင္းအတြင္းမွ မ်ိဳးကို မ်ိဳးေကာ္ဇြန္းနဲ႔ ဆြဲယူၿပီး မ်ိဳးထုပ္မ်ားအတြင္း ထည့္ေပးပါ။
* PMK ရဲ႕ ဆင့္ပြားျခင္းမရွိတဲ့ Pure Spawn ဆိုရင္ မန္က်ည္းေစ့ တစ္ေစ့ႏွစ္ေစ့ခန္႔
သာ ထည့္ပါ။ မ်ိဳးထည့္ေပါက္အတြင္း က်ေရာက္ေအာင္ ဂရုတစိုက္ထည့္ပါ။ မ်ိဳးေကာ္
ဇြန္းနဲ႔ သာသာယာယာ ဖိေပးပါ။
* မ်ိဳးေကာ္ဇြန္းနဲ႔ မ်ိဳးပုလင္းအဝကို အရက္ပ်ံ အရက္ပ်ံမီးနဲ႔ မႀကာခဏ သန္႔စင္ေပးပါ။
* ေအာက္ကိုေဘးကိုက်သြားတဲ့ မ်ိဳးေတြကို ေကာက္မထည့္ရပါ။
* ဒီေနရာမွာ မ်ိဳးေတြကို လက္နဲ႔ထည့္တာ ဇြန္းနဲ႔ေကာ္ထည့္တာ TV မွာ ျမင္မိလိုက္ပါ
တယ္။ နည္းစံနစ္မမွန္တဲ့အတြက္ ေရာဂါမွိဳရိုင္းေတြ က်ေရာက္လာနိဳင္သလို အဖိတ္
အစင္မ်ားတဲ့အတြက္ မ်ိဳးအေလအလြင့္လည္း မ်ားနိဳင္ပါတယ္။
* ေလ့လာခ်က္မ်ားအရ ေဆးရုံသုံး Glucose ပုလင္းနဲ႔ ထုတ္လုပ္ထားတဲ့ မ်ိဳးေတြကို
လက္နဲ႔ ဇြန္းနဲ႔ ေကာ္ထည့္ေနတာ မႏၲေလးနားက ဆင္႐ြာႀကီးမွာ ေတြ႕ခဲ့ပါတယ္။
အထုပ္ဘယ္ႏွစ္ထုပ္ရသလဲ ေမးျမန္းႀကည့္ေတာ့ ႏွစ္ဆယ္အစိတ္ရတယ္ေျပာျပလို႔
အံ့ႀသ ကုန္နိဳင္ဖြယ္ ျဖစ္ခဲ့ရပါတယ္။ PMK က ထုတ္လုပ္တဲ့ Beer ပုလင္းျပား အႀကီး
တစ္လုံးဟာ ဟိုဖိတ္ ဒီဖိတ္ မကြမ္းက်င္သူေတြအတြက္အထုပ္ ၈၀ - ၁၀၀ ရရွနိဳင္ၿပီး
ကြၽမ္းက်င္သူေတြအတြက္ အနည္းဆုံး အထုပ္ ၁၂၀ - ၁၅၀ ထိရရွိပါတယ္။
* ဒါဟာဆင့္ပြားျခင္းမရွိတဲ့ PMK ရဲ႕ မ်ိဳးပြားနိဳင္စြမ္းရည္နဲ႔ နည္းစံနစ္ေႀကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။
* ေနာက္တစ္ခုက မွိဳစာထုပ္အတြင္း မ်ိဳးထည့္ေပါက္ကေန ဆူးခြၽန္နဲ႔ ထိုးေဖာက္ အလယ္
အူတိုင္ေပါက္လုပ္ၿပီး မ်ိဳးထည့္တာလည္း မေကာင္းပါဘူး။ မ်ိဳးက်ခ်ိန္ေရာက္လို႔ စစ္
ေဆးတဲ့အခါ မ်ိဳးက်မက် ေရာဂါက်ေနမေန (မျမင္ရတဲ့အေနအထားမို႔) စစ္ေဆးရန္
ခက္ခဲပါတယ္။
* မ်ိဳးထည့္ၿပီတဲ့ေနာက္မွာ မ်ိဳးထည့္ေပါက္ဝကို ပိုးသန္႔ေပးထားတဲ့ စကၠဴစကို ႏွစ္ထပ္ထပ္
အုပ္မိုးေပးၿပီး သားေရကြင္းနဲ႔ ပတ္စီးေပးပါ။
* မ်ိဳးထည့္ၿပီး မွိဳစာထုပ္ေတြကို သန္႔ရွင္းၿပီး ေလဝက္ေလထြက္ေကာင္းတဲ့ မ်ိဳးေဖာက္ခန္း
အတြင္း စင္မ်ားေပၚမွာ မ်ိဳးထည့္ရက္စြဲစံနစ္တက် မွတ္သားၿပီး နရာခ်ထားေပးပါ။
* မ်ိဳးေဖာက္ေနစဥ္မွာ ႀကြက္ရန္က လုံျခဳံေအာင္စီစဥ္ထားေပးပါ။
* တခ်ိဳ႕အရပ္ေဒသေတြမွာ ေႏြရာသီ March to June အတြင္း "သီးထိုးယင္ပ်ား" ေတြနဲ႔
"ျဖဳတ္" ေကာင္ေတြရဲ႕ အႏၲရာယ္ ရွိေနတတ္ပါတယ္။ ဂရုတစိုက္နဲ႔ အၿမဲ စစ္ေဆးေပး
ပါ။
Cultivation of Milky / Royal / Summer Mshroom - 4
နိဳ႕ဆမ္းမွိဳ / ေတာ္ဝင္မွိဳ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း - ၄
စစ္ေဆးျခင္း
* မ်ိဳးထည့္ၿပီး မွိဳထုပ္မ်ားကို ပစ္မထားပဲ အၿမဲစစ္ေဆးေနရပါမယ္။
* မစစ္ေဆးပဲထားရင္ ေရာဂါက်ေနတဲ့အထုပ္ေတြကေန ထပ္ဆင့္ေရာဂါေတြ ကူးဆက္
လာမွာ ျဖစ္သလို တဆင့္ျပန္လည္ေရာင္းခ်မယ္ဆိုရင္လည္း ေရာဂါက်အထုပ္ေတြပါ
သြားမွာမို႔ တစ္ခ်ိန္က် မိမိနာမည္ ထိခိုက္နိဳင္ပါတယ္။
* မ်ိဳးထည့္ၿပီး ၃-ရက္ အႀကာက စတင္စစ္ေဆးပါ။ မ်ိဳးက်မက် ေတြ႕ရွိနိဳင္ပါၿပီ။ မ်ီဳးထည့္
ေပါက္ ပတ္ပတ္လည္မွာ ျဖဴျဖဴ အမွ်င္ေလးေတြ ျဖာထြက္ေနတာ ေတြ႕နိဳင္ပါတယ္။
၅-ရက္ေျမာက္ေန႔မွာေတာ့ ပိုၿပီးေသေသခ်ာခ်ာ ေတြ႕လာနိဳင္ပါတယ္။ ေရာဂါက်မက်
လည္း စစ္ေဆးလို႔ ရပါၿပီ။
* စိမ္းစိမ္း ဝါဝါ မည္းမည္း အမွဳန္ေတြေတြ႕ရင္ အဲ့အထုပ္ေတြကို ဖယ္ထုတ္ပစ္ပါ။ ဆက္
လက္ထားရွိရင္ ေကာင္းတဲ့အထုပ္ေတြပါ ကူးလာနိဳင္ပါတယ္။
* ၇ - ၁၀ ရက္အတြင္း အထုပ္အားလုံးကို စစ္ေဆးပါ။ စာတမ္းမွာ ေဖာ္ျပပါရွိတဲ့အတိုင္း
ဂရုတစိုက္ မ်ိဳးထည့္ပါလ်က္နဲ႔ မ်ိဳးထည့္ေပါက္နားမွာ စိမ္းစိမ္း ဝါဝါ မည္းမည္း အမွဳန္
ေတြ တနည္းေျပာရရင္ မွိဳရိုင္း Spores ဟာ ထုတ္ထုပ္ထားတဲ့ အထုပ္ ၁၀၀ မွာ
၁၀၀ လုံးနီးနီး က်ေနရင္ က်ေနတာကလည္း ဒီမ်ိဳးထည့္ေပါက္နားမွာာပဲ ဆိုရင္ ဒါဟာ
ေရာဂါက်ေနတဲ့ မ်ိဳးပုလင္းကို အသုံးျပဳလို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
* အထုပ္ ၁၀၀ မွာ အဲလိုျဖစ္တာ ေလးငါးဆယ္ထုပ္ေလာက္ပဲရိွပါတယ္ ဆိုရင္ေတာ့ ဒါက
မိမိမ်ိဳးထည့္တုံးက မသန္႔လို႔ Contimination ျဖစ္သြားလို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္တခါ
ဂရုစိုက္လုပ္ပါ။
* အထုပ္ ၁၀၀ မွာ အားလုံးက မ်ိဳးက်ေကာင္းေနပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အထုပ္ေတာ္ေတာ္
မ်ားမ်ား ၇၀ - ၈၀ ရဲ႕ မ်ိဳးမက်ေသးတဲ့ ေဘးပတ္ပတ္လည္ေတြမွာ အကြက္ေတြ အမွ်င္
ေတြ ေတြ႕လာရင္ ဒါကေတာ့ မဳွိစာေတြထဲမွာ ပါလာတဲ့ မွိဳရိုင္းေတြ ေပါက္လာတာပါ။
အဲဒါက ပိုးသန္႔တုံးက အခ်ိန္ လိုအပ္သေလာက္မရလို႔ ဒါမွမဟုတ္ အထုပ္ေတြ ေပါင္း
ထားၿပီး မီးမွန္မွန္မထိုး ဟိုသြားဒီသြား ပစ္ထားလို႔ ျဖစ္ရတာပါ။
* အထုပ္ ေလးငါးထုပ္သာ ျဖစ္ပါတယ္ ဆရာႀကီး ဆိုရင္ေတာ့ ဒါက အထုပ္ထုပ္တုံးက
လႊစာငုတ္ ေကာက္ရိုးစ စူးသြား ေပါက္သြားလို႔ အျပင္က ဝင္လာတဲ့ ေရာဂါမွိဳရိုင္းပါ။
အထုပ္ထုပ္တာ မကြၽမ္က်င္ခင္မွာ ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ မေပါင္းခင္ (မေပါင္းခင္)
အထုပ္ေတြကို လက္နဲ႔စမ္း တိတ္ကေလးနဲ႔ ဖာထားေပးပါ။
* ဒီလိုစစ္ေဆးတာကို အနည္းဆုံး ငါးရက္ျခား ႏွစ္ႀကိမ္ေလာက္ေတာ့လုပ္ေပးပါ။
* တခ်ိဳ႕အရပ္ေဒသေတြမွာ မ်ိဳးထည့္ထားတုံးမွာကို သီးထိုးယင္ပ်ား နဲ႔ ျဖဳတ္ေကာင္
အႏၲရာယ္လည္း ရွိေနတတ္သလို ႀကြတ္ေဖာက္တာကလည္း အခက္အခဲ တစ္ခုပါ။
ေခါင္းျဖတ္ျခင္း
* ဒါကေတာ့ မွိဳစို္က္သူတိုင္း မလုပ္ပါဘူး။ PMK ကသာ လုပ္တဲ့ နည္းစဥ္တစ္ခုပါ။
* မ်ိဳးထည့္ေပါက္ ႏွစ္ဆ အထုပ္မ်က္ႏွာျပင္ မ်ိဳးက်လာၿပီဆိုရင္ မ်ိဳးထည့္ေပါက္ကေလး
ေဖာ္ေဆာင္ေပးထားတဲ့ ပလတ္စတစ္ေခါင္းေလးကို ျဖက္ထုတ္ လိုက္ရပါမယ္။
* ဒီလို လုပ္ေေပးျခင္းအားျဖင့္ မွိဳထုပ္ေတြအတြင္း ေလဝင္ေလထြက္ေကာင္း Oxygen
ေကာင္းေကာင္းရ တနည္းအားျဖင့္ Carbondioxide ေကာင္းေကာင္း ထြက္နိဳင္တာ
မို႔ မွိဳမွ်င္ပြားမ်ားသန္စြမ္းအား ေကာင္းလာတာ မွိဳမွ်င္အက် ျမန္လာတာ ေတြ႕ရပါတယ္။
* ဒီေနရာမွာ ေမးစရာတစ္ခုက အဲ့ဖြင့္ေပးလိုက္တဲ့မ်ိဳးထည့္ေပါက္ေနရာက မွိဳရိုင္းေတြ
က်မလာဘူးလား ဆိုတာပါပဲ။ ျပင္ပေလထုထဲမွာ ရွိေနတဲ့ မွိဳရိုင္းေတြရဲ႕ Spores ေတြ
ကေတာ့ ေသခ်ာေပါက္ က်လာမွာပါပဲ။
* Oyster, Shiitake, Milky, Lingzhi ေတြနဲ႔ ေလ့လာထားခ်က္အရ အဲ့ မွိဳမွ်င္ေတြ ျပည့္
့္ ေနၿပီျဖစ္တဲ့ မ်ိဳးထည့္ေပါက္ကို မွိဳရိုင္းေတြရဲ႕ Spores ေတြက်ေရာက္ေပမဲ့လည္း
Germination ျဖစ္ ရွင္သန္လြမ္းမိုးသြားနိဳင္မွဳ႕ အဆင့္ဟာ ၀.၂ ကေန ၀.၅% သာရွိ
တာ ေတြ႕ရွိရပါတယ္။
* ဒါ့ေႀကာင့္ မ်ိဳးထည့္ေပါက္ မ်က္ႏွာျပင္ ဖြင့္ေပးျခင္းအားျဖင့္ မ်ိဳးျမန္ျမန္က် မ်ိဳးအား
ေကာင္းေစတဲ့ အျပင္ အထုပ္ေရာင္းခ်သူအတြက္လည္း အဲ့ ေခါင္းေလးပါမသြားတဲ့
အတြက္ အက်ိဳးရိွပါတယ္။
* ဒီနည္းစဥ္ကို ေကာက္ရိုးမွိဳ Paddy-straw mushroom နွာ လုပ္မရပါဘူး။ ခ်က္ခ်င္း
ေရာဂါက် မွိဳရိုင္းတက္လာနိဳင္ပါတယ္။
မွတ္ခ်က္ * * *
* အခုေဖာ္ျပေပးထားတဲ့ အပိုင္းဟာ Milky အတြက္သာ မဟုတ္ပါဘူး။ Oyster,
Shiitake, Wood-ear, Lingzhi စတာေတြအတြက္လည္း ျဖစ္ပါတယ္။
* မွိဳစာစပ္ျခင္းဟာ မိမိေဒသ ပတ္ဝန္က်င္မွာ အလြယ္တကူ ေပါေပါမ်ားမ်ား လတ္လတ္
ဆတ္ဆတ္ ရနိဳင္တဲ့ အပင္ထြက္ပစၥည္းအားလုံးနဲ႔ ေဆာင္႐ြက္နိဳင္ပါတယ္။
* အစာစပ္အခ်ိဳးေတြကလည္း မိမိကိုယ္တိုင္ အမ်ိဳးအစားအမ်ိဳးမ်ိဳး အခ်ိဳးအစားအမ်ိဳးမ်ိဳး
နဲ႔ လုပ္ကိုင္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါမွ မိမိရဲ႕ အရည္အေသြး တိုးတက္လာပါ့မယ္။
* ခုတင္ေပးထားတဲ အထိဟာ သစ္တုံးအတု တနည္းအားျဖင့္ အထုပ္ထုပ္ၿပီး စိုက္တဲ့
မွိဳေတြအားလုံးတြက္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါတင္ေပးေနတုံးကို ေငြႏွင္းမွိဳစို္က္နည္းေလးပါ တင္
ေပးပါအုံး ပူဆာေနသူမ်ား နားလည္လိမ့္မယ္ ထင္ပါတယ္။
* ေနာက္ေန႔မွာ Milky / Royal / Summer Mushroom အတြက္ ဒုတိယပိုင္းျဖစ္တဲ့
Casing Layer လုပ္ေဆာင္ရတာကုိ ဆက္ေဖာ္ျပပါ့မယ္။
Cultivation of Milky / Royal / Summer Mushroom - 5
နိဳ႕ဆမ္းမွိဳ / ေတာ္ဝင္မွိဳ စိုက္ပ်ိဳးျခင္း - ၅
Casing Layer အေပၚလႊာ ဖုံးအုပ္ျခင္း
* မ်ိဳးထည့္ျခင္း စစ္ေဆးျခင္းေတြ ျပဳလုပ္ၿပီးတဲ့ေနာက္မွာေတာ့ လက္ေ႐ြးစင္ မွိဳစိုက္
ထုပ္မ်ားဟာ တျဖည္းျဖည္း မ်ိဳးျပည့္လာမွာျဖစ္ပါတယ္။ အသုံးျပဳတဲ့ မွိဳစာမ်ား အေပၚ
အေျခခံၿပီး မ်ိဳးျပည့္ခ်ိန္ဟာ ၃၀ - ၄၅ ရက္ႀကာပါ့မယ္။ တနည္းေျပာရရင္ ေငြႏွင္းမွိဳ
ထုပ္ေတြ ထုပ္လုပ္ေနသူတစ္ေယာက္ဟာ အဲ့အထုပ္ေတြထဲ ေငြႏွင္းမွိဳမ်ိဳးမထည့္ပဲ
ေတာ္ဝင္မႈိမ်ိဳးကို ထည့္မယ္ဆိုရင္ မ်ိဳးျပည့္ဖို႔ႀကာျမင့္ခ်ိန္ဟာ ေငြႏွင္းမွိဳမ်ိဳးထည့္လို႔ ႀကာ
ျမင့္ခ်ိန္နဲ႔ တူတူပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
* မ်ိဳးျပည့္သြားၿပီဆိုရင္ေတာ့ ေငြႏွင္းမွိဳလို အိတ္ဖြင့္ စင္ေပၚတင္ ရင့္က်က္ခ်ိန္္ရၿပီ ဆို
တာနဲ႔ မွိဳငုတ္ကေလးေတြ ထြက္လာပါလိမ့္မယ္။
* ဒီကစၿပီး ေငြႏွင္းမွိဳ အတိုင္း ေရေပးေရယူ လုပ္ေပးရပါလိမ့္မယ္။ ဒါမွ မွိဳေတြ ဆက္
လက္ ႀကီးထြားလာမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
* ေငြႏွင္းမွိဳအတိုင္း အထုပ္ေတြဖြင့္ စင္ေပၚတင္တဲ့နည္းက မွိဳထြက္ႏွဳန္းေကာ မဳွိပြင့္
အ႐ြယ္အစားေကာ Casing layer အသုံးျပဳတာေလာက္ စံခ်ိန္မမွီပါဘူး။ ဒါ့ေႀကာင့္
ေတာ္ဝင္မွိဳစိုက္သူ အမ်ားစုက Casing layer အသုံးျပဳ စိုက္ပ်ိဳးႀကပါတယ္။
* Casing layer လုပ္တာ မခက္ခဲပါဘူး။ တင္ေပးထားတဲ့ ပုံေတြႀကည့္ရုံနဲ႔ အလြယ္တ
ကူ လုပ္နိဳင္ပါတယ္။
ေကာက္ရိုး + ႏွဳန္းေျမနဲ႔ Casing layer ျပဳလုပ္ျခင္း
* အခု တင္ေပးထားတဲ့အပၚဆုံးပုံေတြအတိုင္း အဆင့္ဆင့္ လုပ္ႀကည့္ရေအာင္။ ကိုယ္
တိုင္လည္းလုပ္ႀကည့္ႀကေပါ့။ တျခားနည္းအတြက္ သူမ်ား (Thai က) လုပ္တဲ့
အတိုင္းလည္း ဆက္လုပ္ႀကည့္ေပါ့။ ဘယ္လိုလုပ္လုပ္ လုပ္ရတာေတြက လြယ္လြယ္
ေလးေတြခ်ည္းပါပဲ။
* စင္းထားတဲ့ မိုးမမိ ေကာက္ရိုးသန္႔သန္႔ေလးေတြကို မိနစ္ ၃၀ ႀကာ ေရစိမ္ပါ။ ၿပီးရင္
ေရစစ္ပါ။
* အနည္းဆုံး အခ်င္း တစ္ေပခြဲေလာက္ရွိတဲ့ ပလတ္စတစ္ပုံးကို သန္႔ရွင္းပါ။ ေရစစ္
ထားတဲ့ ေကာက္ရိုးေတြကို 7 - 10 cm အထူ ခင္းေပးပါ။
* မ်ိဳးျပည့္ေနတဲ့ ေတာ္ဝင္မွိဳထုပ္ေတြကို ပလတ္စတစ္ေတြ ခြၽတ္ခြာေပးပါ။
* ပလတ္စတစ္ပုံးထဲ ခင္းထားေပးတဲ့ ေကာက္ရိုးေတြေပၚတင္ပါ။
* ေဒါင္လိုက္တင္တင္ လွဲတင္တင္ အဆင္ေျပပါတယ္။ အထုပ္အေရအတြက္ကေတာ့
မိမိအသုံးျပဳတဲ့ ပုံးအ႐ြယ္အစားေပၚ မူတည္ပါတယ္။
* အထုပ္ေတြႀကားကိုလည္း ေကာက္ရိုးေတြ ျဖည့္သိပ္ေပးပါ။ ဖြဖြ မျဖည့္ရ။ တင္းက်ပ္
ေနေအာင္လည္း မျဖည့္ရ။
* အေပၚ မ်က္ႏွာျပင္ေပၚကေနလည္း 4 - 5 cm အထူ ဖုံးအုပ္ေပးပါ။ ဖိသိပ္ေပးပါ။
* ထပ္မံၿပီး ႏွဳံးေျမသန္႔သန္႔ 2 - 3 cm အထူ ထပ္ဖုံးပါ။ ႏွဳံးေျမသီးသန္႔ထက္ ႏြားေခ်း
ေဆြးကို ႏွဳံးေျမ + ႏြးေခ်းေဆြး ကို ၆:၄ ေရာစပ္ ဖုံးအုပ္ေပးရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။
* Casing layer အတြက္ အသုံးျပဳမဲ့ ေကာက္ရိုး ႏွဳံးေျမ ႏြားေခ်း စတာေတြကို ပိုးသန္႔
ေပးရပါမယ္။ နိဳ႕မို႔ မွိဳရိုင္းေတြ တက္လာနိဳင္ပါတယ္။
* ႏွဳံးေျမဖုံးအုပ္ေပးၿပီးရင္ေတာ့ သတင္းစာလို စကၠဴပြကို ထပ္မံအုပ္ပါ။ ၿပီးရင္ စိုလာ
ေအာင္ Sprayer နဲ႔ ေရမွဳံျဖန္းေပးပါ။ ၅-ရက္ျပည့္ရင္ ဖယ္လိုက္ပါ။
* ပလတ္စတစ္ပုံးအဝကို ေစစို အဝတ္စ ဂုနီဖ်င္စ ေကာက္ရိုးဖ်ာ တစ္ခုခုနဲ႔ အစိုဓာတ္
မလြင့္ေစဖို႔ အုပ္ထားေပးပါ။ ေရေျခာက္သြားလွ်င္ Sprayer နဲ႔ ေရမွဳံျဖန္းေပးပါ။
* အလြယ္ဆုံးနည္းကေတာ့ အေပၚက ေဖာ္ျပထားသလို လုပ္ထားတဲ့ ပလတ္စတစ္ပုံး
ေတြကို တန္းစီခ်ထားေပးၿပီး ေကာက္ရိုးမွိဳလို ပလတ္စတစ္ ေပါင္းမိုး လုပ္ထားေပးပါ။
* မွိဳထြက္လာပါက စိုထိုင္းဆ အေျခအေနအရ Sprayer အသုံးျပဳ ေရျဖန္းေပးပါ။
* ေတာ္ဝင္မွိဳဟာ High Temperature Mushroom ျဖစ္ပါတယ္။ အပူခ်ိန္ 30 - 38
အတြင္း မွိဳေကာင္းေကာင္း ထြက္ပါ့မယ္။ စိုထိုင္းဆကေတာ့ ၈၀ - ၈၅% ျဖစ္ပါတယ္။
* Casing layer ျပဳလုပ္ေပးၿပီး ၈ - ၁၂ ရက္တြင္း မွိဳထြက္လာပါ့မယ္။
* စိုက္ပ်ိဳးမွိဳထဲမွာေတာ့ စားရတာ အေကာင္းဆုံး မွိဳပါပဲ။ ေကာင္ရိုးမွိဳထက္ အဆမ်ားစြာ
သာပါတယ္
#crd
Comments
Post a Comment